Evet bugüne kadar birçok sitede crypter, binder, packer, keylogger, protector kavramlarından bahsedildi. Ama hiç birisinin bu terimleri ilk defa duyan birisi için açıklayıcı değil, gelin bu terimlere baştan sonra daha detaylı ve basit bir şekilde tekrar işleyelim;
Temel kavramlar;
Malware: Zararlı Yazılımdır. Trojan, Virus, Solucan gibi casus veya zarar verme amaçlı kodlanan her türlü kötü amaçlı yazılım kısaca malware olarak adlandırılır.
Keylogger: Buradaki Key kısaltması Keyboard yani Klavye terimidir. Log ise Kayıt tutma/kaydetme anlamlarına gelmektedir. Keyboard Logger (KeyLogger) klavyede basılan her türlü tuşu kayıt altına almak demektir.Örneğin mailimize girmek için klavye den girdiğimiz şifre keylogger sayesinde öğrenilir.
Crypter: Öncelikle Türkçe anlamı yönünden ele alırsak Crypt = Şifreleme demektir. Crypter ise şifreleyici/saklayıcı anlamına gelmektedir. Yazdığımız bir uygulamanın decompile(kodlarının çözülmesi) edilmesini önler. Ama daha çok zararlı yazılımları antivirus firmalarının tanımasını engellemek amacıyla kullanılır. Crypter, Client ve Stub olmak üzere 2 kısımdan oluşur.
Crypter Client: Şifrelenmesi gereken dosyayı veya zararlı yazılımı stub ile maskeler. Zararlı yazılıma manto giydirir de diyebiliriz.Burada Stub bir mantodur. Zararlı yazılımı veya şifrelenmesi gereken yazılımı sarar ve gizler.
Resimdeki boyutlardan da anlaşılacağı gibi önceden 15kb olan stub, 10kb lik zararlı yazılımı sardığında 25kb ye çıkıyor. Yani, zararlı yazılım stub üzerine yazılıp, tek bir şifrelenmiş dosya elde edilmiş.
Peki korumaya alınan zararlı yazılım, hiçbir zaman anti-virüs şirketleri tarafından yakalanmıyor mu?
[*] Korumaya aldığımız dosya eğer anti-virüs şirketlerininin lavabotuvarlarına ulaşırsa, incelemeler sonucu zararlı yazılım olduğu tespit edilir ve yakalanmaya başlar. Bu yakalanma işlemine de detect denir.
Peki anti-virüs şirketleri bu dosyaya nasıl ulaşır?
[*] Örneğin Esed No32 güvenlik yazılımı, bilgisayar üzerinde taranan bazı dosyaları kendi analiz sunucularına incelenmesi için gönderir, bu şekilde detect olmaya yani yakalanmaya başlar. Ayrıca Virus-Total tarzındaki online virüs tarama sitelerinde tarattığımız tüm dosyalar anti-virüs şirketlerine gönderilir. İncelemeler sonucunda yine detect olmaya başlar.
Korumaya alınan zararlı yazılım hakkında bazı kavramlar şunlardır;
Detected: Yakalanan, Açığa çıkmış olan zararlı yazılımdır.
Undetected [UD] : Bazı anti-virüsler tarafından yakalanmayan zararlı yazılımdır. (Avira’nın yakalayıp nod32’nin yakalamaması gibi)
Full Undetected [FUD] : Hiçbir anti-virüs tarafından yakalanmayan zararlı yazılımdır.
Packer, Protector: Yine Crypter gibi zararlı yazılımı veya decompile edilmesini istediğimiz uygulamalarımızı korumaya alan araçlardır. Mantık Crypter gibi olsa da, işleyişleri biraz farklıdır.
Binder: Bind kelimesi, bağlama/birleştirme anlamına gelmektedir. Yani Binder ise birleştirici anlamındadır. Genel olarak kullanım alanları zararlı yazılımlar üzerinedir. Örneğin bir resim ile zararlı yazılımı veya müzik ile birleştirerek, isteğe göre eş zamanlı olarak açılmasını sağlayan araçtır.
Stealer: Bilgisayar üzerindeki kayıtlı şifreleri toplayıp üçüncü şahıslara ileten zararlı yazılımdır. Örneğin mozilla firefox dan girilmiş ve kaydedilmiş facebook şifresini üçüncü şahsın mail adresine yollar.
Evet bazı terimleri basit ve daha anlaşılabilir şekilde anlattık, yinede sormak istediğiniz daha detaylı bilgi almak istediğiniz terim olursa yorum olarak iletebilirsiniz, gün içinde cevaplanacaktır.
Not: Bu makale Tolga SEZER tarafından www.tolgasezer.com.tr için yazılmıştır. Kaynak belirtmeksizin Alıntı yapılmasına göz yumulmadığı gibi hukuki yollara başvurulacaktır. Bknz: 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
1 yorum:
Elinize sağlık hocam
Yorum Gönder